fbpx Ga naar hoofdinhoud

Hoe Ward een carrièreswitch maakte van verpleegkunde naar ICT

Ward Carrièreswitcher

Hoewel Ward na het secundair onderwijs voor een opleiding tot verpleegkundige had gekozen, kwam hij gaandeweg tot het besef dat zijn toekomst toch niet in de verpleegkunde lag. Eigenlijk lagen zijn ambities meer richting ICT. Hij vertelt zelf over het parcours dat hij aflegde om zijn carrière over een andere boeg te gooien.

“Ik wou heel graag iets doen in IT, maar zonder opleiding is er heel weinig mogelijk. Talent-IT bood meer dan alleen een oplossing aan.”

ICT Opleiding

Ik besloot om een mail te sturen naar zoveel mogelijk rekruterings-en interimbureaus. In die mail vertelde ik dat ik op zoek was naar een IT-functie, met de vraag naar de mogelijkheid om on-the-job te leren of er een ICT opleiding bij te krijgen.

Gesprek

Eén bureau, Talent-IT, reageerde positief op mijn mail en nodigde mij uit voor een gesprek. Hun kantoor bevindt zich in Antwerpen, ik woon in Gent … dus vroeg ik of het gesprek ook via Skype zou kunnen. Geen probleem voor Talent-IT.

Alternatieve loopbaan in IT

In dat gesprek wist Talent-IT me te vertellen dat ze zeker mogelijkheden zagen om aan mijn vraag tegemoet te komen, maar boden ze me meteen ook een andere joboptie aan: “Heb je al gehoord van softwaretesting?” Van een softwaretester had ik toen eerlijk gezegd nog nooit gehoord.

Vacature die aansluit bij de opleiding

De Talent-IT-mensen legden uitvoerig uit wat die job precies inhoudt en voegden er meteen aan toe dat ze hiervoor een volledige opleiding aanbieden. Nog mooier zelfs: tijdens deze opleiding gaan ze meteen ook op zoek naar klanten met uitstaande vacatures voor softwaretesters. De functie-omschrijving leek mij zeker interessant en het aanbod gezien mijn situatie zelfs ideaal. Ik ben er dan ook voluit voor gegaan

Praktijkgerichte IT opleiding

Uiteindelijk kreeg ik vier weken opleiding van verschillende ervaren softwaretesters, waaronder ook internationale sprekers. Ik denk met plezier terug aan die vier weken. De opleiding was trouwens heel praktijkgericht, al kwam er natuurlijk ook een stukje theorie aan te pas. Bij onderwerpen waar ik het moeilijk mee had – in mijn geval vooral de meer technische aspecten, zoals SQL en automated testing – kwamen de leerkrachten mij persoonlijk helpen als ik ergens vastzat. Ik heb er enorm veel bijgeleerd, over IT in het algemeen, en natuurlijk over softwaretesting!

Sollicitatie

Een week na de opleiding mocht ik meteen op gesprek bij een groot internationaal bedrijf: TVH. Het sollicitatiegesprek verliep heel vlot. Dat was onder meer te danken aan het feit dat een volledige dag van mijn opleiding besteed werd aan ‘hoe je voorbereiden voor een sollicitatiegesprek‘. Vandaar ook dat ik geen stress had tijdens dit gesprek. De vragen die ik tijdens het gesprek kreeg, kwamen niet als een verrassing en kon ik gemakkelijk beantwoorden. De dag na dit gesprek kreeg ik een telefoontje met het bericht dat ik mocht beginnen.

Toffe job als software tester

Ik werk nu nog steeds als softwaretester bij TVH en ik doe mijn werk echt graag. De dagen vliegen voorbij en ik ga graag naar mijn werk. Dat vind ik heel belangrijk.

Doorgroeien naar developer

Intussen sta ik ook al veel verder op vlak van programmeren, mijn oorspronkelijke ambitie. Ik programmeer nu tools die mij helpen bij het testen, en als ik wil, kan ik via een interne opleiding van TVH doorgroeien naar een developersfunctie. Toch wil ik voorlopig nog tester blijven. Ik heb echt de smaak te pakken gekregen.

Opvolging

Talent-IT bleef mij ook continu opvolgen, doorheen de opleiding, maar vooral ook tijdens het werken bij TVH. Dit heeft enorm geholpen, vooral in het begin. Tot ik een intern contract kreeg bij TVH bleven ze advies geven, zelfs over contractonderhandelingen.

“Talent-IT heeft echt mijn leven veranderd. Van ‘niet goed weten wat ik moet doen’ naar een vaste job waar ik elke dag met plezier mijn ding mag doen. Echt merci!”

Back To Top