fbpx Ga naar hoofdinhoud

Hoe loopbaanbegeleiding jou op het juiste carrièrepad kan zetten

Sinds eind 2016 is Roeland Heyvaerts loopbaancoach. Hoe hij daartoe gekomen is? Door zelf loopbaanbegeleiding te volgen. Je kan hem dus gerust een ervaringsdeskundige noemen. Ook als het op carrièreswitchen aankomt, trouwens.

Erkend loopbaancoach

Aanvankelijk startte Roeland als loopbaancoach in bijberoep. Hij werd erkend door de VDAB op basis van relevante werkervaring uit het verleden. Eind 2018 zette hij dan de stap om er zijn hoofdberoep van te maken. “Wie op de een of andere manier worstelt met zijn loopbaan, kan bij mij terecht”, legt Roeland uit. “Dat kan met de meest uiteenlopende loopbaanvragen.” De vragen die hij het meest frequent krijgt:

  • Ik wil compleet iets anders gaan doen, maar weet niet wat er bij mij past.
  • Hoe kan ik assertiever worden op het werk? Hoe kan ik beter mijn grenzen stellen ten opzichte van collega’s of leidinggevenden?
  • Hoe breng ik mijn werk en privéleven beter in balans? Hoe kan ik efficiënter omgaan met stress en hoge werkdruk?
  • Ons bedrijf is in verandering. Hoe ga ik hiermee om?
  • Ik wil opnieuw gaan studeren. Welke mogelijkheden heb ik?
  • Ik moet mezelf met tegenzin naar het werk Hoe kan ik hier verandering in brengen?
  • Hoe zou ik kunnen omgaan met conflicten die ik heb met collega’s en/of mijn leidinggevende?
  • Ik wil een beter zicht krijgen op mijn competenties en de waarden waaraan ik belang hecht.
  • Ik wil solliciteren voor een andere functie, maar dat is al zo lang geleden. Welke tips heb je voor mij?
Loopbaanbegeleiding

Vertrouwelijk, traject op maat, doelgericht

“Met die initiële vraag als uitvalsbasis ga ik aan de hand van gerichte vragen en specifieke oefeningen samen op pad met de coachee”, zegt Roeland.
Zijn aanpak steunt op drie pijlers:

  • Vertrouwelijkheid
  • Een op maat aangepast traject
  • Doelgerichtheid

“Vanuit die uitgangspunten proberen we er samen meer klaarheid in te brengen. Ikzelf geef geen antwoorden, want elke coachee draagt het antwoord in zich. Daar ben ik vast van overtuigd. Het zit alleen ondergesneeuwd. Ik ben bij wijze van spreken dus ‘sneeuwruimer’.”

Loopbaantraject

Volg je een loopbaantraject, dan mag je rekenen op:

  • 7uur coaching
  • Verspreid over een 4- à 5-tal gesprekken

“We zoeken daarvoor liefst een neutrale ruimte op die de nodige rust biedt”, zegt Roeland. “Bij jou thuis of op het werk is de kans te groot dat je remmingen ondervindt en niet volledig jezelf durft te zijn. Ik heb een aantal praktijkruimtes op verschillende locaties, maar het kan eventueel zelfs in de lobby van een hotel. In samenspraak bepalen we de gepaste momenten.”

Voor wie is IT weggelegd?

Hoe een coachee op het pad van IT terechtkomt? “Daar heb ik geen pasklaar antwoord op”, bekent Roeland. Mensen komen bij hem terecht:

  • Uit alle mogelijke sectoren
  • Met of zonder diploma
  • Vanuit de meest uiteenlopende functies
  • Met de meest diverse vragen

“Sommigen staan er zelf versteld van dat IT voor hen als een van de mogelijkheden naar voor komt.”

Heb je als coachee een vraag van het ‘wat past er bij mij’ type? Dan haalt Roeland er de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) bij om je persoonlijkheidstype te bepalen en er vervolgens mogelijke jobs aan te linken. “Zo had ik al iemand uit de financiële sector die IT echt niet met zichzelf geassocieerd had, maar er zich wel verder in ging verdiepen toen het in zijn lijst opdook”, herinnert Roeland zich. “Zelfs al iemand uit de bouw. Daar was hij eigenlijk van thuis uit ingerold, maar op basis van mijn coaching is hij uiteindelijk in IT terechtgekomen.”

Switch naar IT

Komt al vroeg in het loopbaantraject naar voor dat de switch naar IT een goede optie kan zijn, dan helpt Roeland de coachee om de mogelijkheden daarbinnen te exploreren.

  • Hoe zit de arbeidsmarkt in elkaar?
  • Welke opleidingsmogelijkheden zijn er?
  • Hoe kan de coachee die overstap georganiseerd krijgen in combinatie met diens huidig werk en privéleven?
  • Gaat het om een knelpuntberoep waarvoor de VDAB financiële ondersteuning voorziet?

“Ik spoor mijn coachee met andere woorden aan om actie te ondernemen”, zegt Roeland. “Het is natuurlijk best handig als je dan als coach een stevig netwerk hebt dat je kan inschakelen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn contacten bij Talent-IT waarop ik kan terugvallen.”

“Met enige twijfel, maar een open geest, ging ik naar mijn eerste sessie met de loopbaancoach. Ik ga eerlijk zijn, ik had niet de hoogste verwachtingen, maar na die eerste sessie was die twijfel volledig van de baan. Al snel werd duidelijk dat het tijd was voor andere keuzes in mijn leven. Keuzes die ik nooit had genomen zonder het inzicht en de steun van mijn loopbaancoach. Ik beveel het iedereen aan. Je hebt immers niets te verliezen, integendeel!”
Anoniem, coachee, Kalmthout

“Hoe dan ook levert elke coaching wel iets van inzichten op”, vult Roeland aan. “Soms gaat het om iets kleins, bijvoorbeeld een bevestiging van wat de coachee eigenlijk al wist. Maar voor sommigen komen er heel veel, soms heel verrassende zaken naar voor.”

Ervaringsdeskundige

Roelands eigen parcours is ook best bijzonder, met meerdere carrièreswitchen én loopbaanbegeleiding:

  • Na een opleiding als sociaal verpleegkundige volgden een aantal tijdelijke contracten in de sociale en zorgsector elkaar op.
  • Toen zo’n job zou aflopen, verzond hij 29 sollicitatiebrieven binnen die sector en welgeteld 1 enkele naar een financiële instelling. Bij die laatste kon hij meteen van start als klantenadviseur, onder meer ook met betrekking tot nalatenschappen.
    “Omdat je bij iemands overlijden meer doet dan enkel financieel advies geven en ook een coachende rol vervult, helpt bij de rouwverwerking, gaf dat aspect mij het meest voldoening”, geeft Roeland toe.
  • Vandaar dat hij na 2,5 jaar opnieuw op zoek ging naar een job in de sociale sector. Bij Havenbedrijf Antwerpen vond hij wat hij zocht: een functie als begeleider bij psychosociale problemen op de werkvloer, van verslavingsproblematieken tot loopbaanoriëntering.
  • Binnen het Havenbedrijf Antwerpen maakt hij toch weer de overstap naar de financiële dienst, op de afdeling thesaurie. Hij kreeg er de kans zijn diploma accountancy fiscaliteit te behalen.
  • Toen het weer begon te knagen, was voor Roeland de tijd rijp om zelf loopbaanbegeleiding te volgen.
    “Daar kwamen een aantal zaken uit naar voor”, vertelt Roeland. “Met als belangrijkste inzicht toch wel dat ik heel erg hou van een-op-eengesprekken en het motiveren en coachen van mensen. Vandaar de stap naar loopbaancoach. Mijn huidige streefdoel? Mijn coachingtalenten nog verder verfijnen en het certificaat van de internationale coachfederatie behalen.”

Loopbaanbegeleiding praktisch

Sommige werkgevers bieden hun werknemers zelf de mogelijkheid tot loopbaanbegeleiding, maar bij het merendeel van de coachees is hun werkgever niet op de hoogte. Hoe komen zij Roeland dan op het spoor? Als erkend coach werk je met een erkend loopbaancentrum. Roeland werkt samen met Loopbaanboost. Je kan hem dus via die weg bereiken, maar net zo goed zelf contacteren.

Ook via de website van de VDAB kunnen coachees hem op het spoor komen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je trouwens recht op 2 VDAB-loopbaancheques. Eén zo’n cheque kost 40 euro, en je hebt er 2 nodig om het volledig traject te bekostigen.

Wil je meer info of wil je een kennismakingsgesprek inplannen, contacteer Roeland via roeland@humatter.be of +32 485 51 52 94.

Back To Top